Báthory István Elméleti LíceumSzülői Szövetség

Mentálhigiéné >

A kábítószerek veszélyei

1951

DEPENDENCIA

A kábítószer megváltoztatja a tudati, hangulati állapotot, az érzékelést, gondolkodást. Mindezeket a kívánatossá váló mámor (eufória) a boldogság érzete kíséri.

A szer közvetlen hatása lehet kábító, serkentő, hallucinogén. A kábítószer okozta eufória kórosan fokozott jó közérzetet, örömérzés, a mindent megszépítő, feledést nyújtó, kétes veszélyes állapot. A fogyasztó úgy érzi, oldottabb, vidámabb, érzékei fokozottabban működnek. A mámorhoz tartozik a vágy, hogy új eddig ismeretlen állapotokba kerülhessen, ez bizonyos fokig új személyes élményminőség, csak az egyén agyában zajlik le. Az ismételt drogfogyasztás kezdetben fokozza az átélt eufória erősségét, de minden euforikus állapotot egyre erősebb diszforia (rossz közérzet) követ.

Később a drog igazi eufóriát már nem is okoz, ekkor a drogra már csak azért van szükség, hogy a drogos megszabaduljon az elvonás kínjaitól. A kábítószerezés magányba vezet, a kapcsolat a világgal lazul, és fontosságát veszti. Drogos magányos lesz, mert ezt az állapotot az emberi értékvilág nem fogadja el. A függőség és az eufória intenzitása változó, az enyhe kívánság érzetétől a drogfogyasztás kínzó vagy kényszeréig fokozódik, amely a drog utáni sóvárgásban manifesztálódik.

Ez az egyén minden tevékenységét a rendelkezésére álló minden eszköz segítségével a drog megszerzésére és használatára tereli. A sóvárgás egyaránt jelent „húzást” és „lökést”. A „húzás” a jó érzés keresése, a „lökés” a menekülés a kielégületlenségből. A húzás és lökés egymást követhetik, vagy egyidejűleg lehetnek jelen.