Báthory István Elméleti LíceumSzülői Szövetség

Tevékenységek >

Színjátszás

2037

Kell az a kis világ, ahová elmenekülhetünk... Ilyen kis világot alakított ki magának a Báthory István Elméleti Líceum Thália színjátszó csoportja. Névadója a halhatatlanság szimbóluma, a komédia, a színház múzsája. Elkötelezettjei között ott találjuk iskolánk színjátszást és színházat kedvelő, szórakoztatva tanuló és tanulva szórakozó diákjait és tanárait is. Lehet, hogy a Parnasszuszon helyünk nem lesz, de a nektár csöppjéből mi is kap(t)unk , és tovább ad(t)unk.

Csapatunk megérte már a 10 éves találkozót, 2000-2001-es tanévben alakult Sárkány Jenő nyugalmazott magyartanár irányításával.

Célkitűzésünk a magyar és a világi drámairodalom hivatásos társulatok által ritkábban játszott alkotásainak bemutatása. Célközönségünk az általános és középiskolai tanulók.

A diákszínjátszók számára szervezett rendezvényeken a Thália csoport mindig sikeresen fellépett: Az Énekes madár Tamási-darabot bemutatta a nagyszebeni nemzetközi színházi fesztiválon 2006 májusában. A 2008-ban Szilágycsehben megrendezett PADIF-on A helység kalapácsa dramatizált változatával vettünk részt, amelyen a Szemérmetes Erzsókot alakító Toma Angalit a női alakítás díját nyerte.

Az évek folyamán rendezésre kerültek a következő darabok:

 • 2001. április: Csokonai Vitéz Mihály: Karnyóné
 • 2002. április: Illyés Gyula: Tűvétevők
 • 2003. április: Bilisics Márton: Kocsonya Mihály házassága
 • 2004. április: Szigligeti Ede: Liliomfi
 • 2005. április: Vörösmarty M. – Görgey G.: A fátyol titkai
 • 2006. április: Tamási Áron: Énekes madár
 • 2007. április: Petőfi Sándor: A helység kalapácsa
 • 2008. április: Méhes György: A peleskei nótárius
 • 2009. április: Slavomir Mrozek: Károly
 • 2009. május: Robert Thomas: Nyolc nő
 • 2010. április: Moliere: A pipogya férj, A kényeskedők, Doktor Fregoli
 • 2013. december: Eugène Labiche: A Lourcine utcai gyilkosság
 • 2015. április: Janne Teller: Semmi
 • 2016. április: Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok

Az első nyolc darab rendezője Sárkány Jenő magyartanár, a csoport irányítója, aki 2008-ban történt nyugdíjazása után is segíti a csoport munkáját. A Károly rendezője Timár Ágnes magyartanárnő; a Moliere jelenetek rendezője Lupea Amália magyartanárnő; az utóbbi három darab megrendezése diákok kezdeményezése volt, amelyeket Darvay Botond iskolánk diákja és Zágoni Melinda magyar szakos tanárnő rendeztek. Akadt olyan is közöttünk, akinek a színjátszás hivatássá vált, és sikeresen felvételizett a Kolozsvári Színművészeti Egyetemre: Köllő Csongor, Sigmond Rita, Udvari Tímea, Rácz Endre, Zongor Réka és Jakab Tamás. Sokan közülük sikeresen befejezték az egyetemet, van aki tagja lett a KÁMSZ-nak, van aki alternatív színjátszással foglalkozik és olyanok is akik különböző projekteket vezetnek.

A 2015-ben bemutatott Semmi című zenés darab hatalmas port kavart a fiatalok körében és nem csak. Több, mint tíz előadásra került sor és mindig hálás közönségnek örvendhetett a csapat. Kis ízelítő a darabból: „Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá”- Ezzel a kijelentéssel szakítja meg Pierre Anthon az iskola első tanóráját, majd mondatai után elhagyja a termet és társaitól különválva továbbra is az emberi lény hiábavalóságát firtatja. Az elhangzott mondatok gondolkodásra késztetik az osztályteremben ülőket, majd elhatározzák, hogy megdöntik Pierre Anthont nihillista nézeteit és bebizonyítják, hogy az életnek igenis van értelme. Úgy döntenek, hogy összegyűjtik azokat a dolgokat, amik számukra fontosak. A halom egyre nagyobb és nagyobb lesz... De meddig játszhat valaki az élet értelmével?

Reméljük, hogy az általános érdektelenségnek nem leszünk áldozatai, és továbbra is sikeresen fogjunk újraalkotva bővíteni azt a kis világot, ahová minden kedves érdeklődő és dolgozni szerető diákunkat szeretettel várunk.