Báthory István Elméleti LíceumSzülői Szövetség

Tevékenységek >

Néptánc

"[...] a tánc, a játék, az ének, a muzsikálás, egyáltalán a művészeti nevelés létfontosságú szükségletek kielégítését szolgálja. Erre a kultúrára nevelni, tanítani kell az ifjúságot. Kezdődik az anya kisdeddel való játékával, folytatódik a kicsik énekes, táncos gyermekjátékaival, a különféle táncok megtanításával, hogy táncos kedve, közösségi élménye, párja, családja, társasága és hazája legyen majd mindenkinek. Hogy mindenki szorongásmentes, teljes életet élhessen."

"A tánc tehát, mint minden más művészet, az ének, a muzsika, a játék a közösségalkotás, a közösségbe tartozás élményét adó eszköz, és erre nevelni, gyakoroltatni kell a gyermekeket. A tánc, a játék közösségre nevel, közösséget alkot, a közösség élményét adja. De csak az olyan játék, ami nem versengésre, nem egymás legyőzésére való. Ma játék a neve minden, a más legyőzésének élményét ígérő tevékenységnek, legyen az sport, társasjáték vagy tréfás vetélkedő. Sőt, a művészetekből is vetélkedés lett, mert van már ének, tánc és szavalóverseny is, vetélkednek a hangszeres művészek és a költők is. A hagyományos népi játékokban nincs győztes és legyőzött, nincs első és másodosztályú csapat, nincs bajnok és sztár. A közösség élménye a fontos. A kisgyermekben még megfigyelhető ez az ösztönös, minden vetélkedéstől irtózó magatartás. A társasjátékban vesztes gyermek sír, mert igazságtalannak tartja, hogy azért szégyenítik meg, mert nem tudott hatost dobni a kockával. De milyen, látható nagy örömmel fogja meg a kezét annak, aki bevonja őt egy párválasztós, táncos körjátékba, milyen büszkén tölti be szerepét és örvend, ha befogadják a nagyobbak a maguk körébe."

Andrásfalvy Bertalan, néprajzkutató

AZ ISKOLA RAKONCÁS NÉPTÁNCCSOPORTJA ÚJ TAGOK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJA ÉS SZÁMÍTUNK MINDEN TAVALYI TÁNCOSRA.

Idén, a 2018-2019-es tanévben, a néptánccsoport új erővel, tervekkel folytatja eddigi tevékenységét. Céljuk a tevékenységek színvonalának emelése, ezért a néptáncoktatás mellett szeretnének egyéb tevékenységeket, és több fellépést szervezni. A tervek szerint a próbákat két csoportban és két egymást követő időpontban hétfőnként tartják: 15.30–16.30 az E-I. osztályosoknak, 16.30–18.00 az II-IV. osztályosoknak. A tevékenységeken való havi részvételi díj 40 lej, ez havi 4 foglalkozást jelent. A részvételi díjat a hónap elején kell befizetni. A csoportba a beiratkozás és az első megbeszélés 2018. október 1-én, délután 18 órától, az iskola étkezdéjében lesz.

TÁNCPRÓBÁK: MINDEN HÉTFŐN 15:30 – 16:15 – 0-I. osztályosok 16:15 - 18:00 – II-IV. osztályosok

HELYSZÍN: Kisépület, 44-es terem

Oktatók: Both Zsuzsa és Dézsi Attila